Popularne

Artykuł

Dom

Przechowywanie w kuchni — wszystko, co musisz o tym wiedzieć!

Przechowywanie w kuchni — wszystko, co musisz o tym wiedzieć!

Funkcjonalne i praktyczne rozplanowanie i zagospodarowanie kuchennej przestrzeni stanowi klucz do zwiększenia jej intuicyjnego i przyjemnego użytkowania. Tylko wtedy, gdy zostaną zastosowane ergonomiczne rozwiązania, korzystanie z kuchni będzie prostsze i efektywniejsze, tak samo, jak przechowywanie wszystkich akcesoriów i produktów spożywczych w zorganizowany sposób. Jakie aspekty funkcjonalności powinniśmy uwzględnić już na etapie projektowania mebli kuchennych?

Organizacja strefy przechowywania

Jakie ułatwienia i rozwiązania pomogą nam lepiej uporządkować produkty spożywcze i sprawią, że będziemy mieć do nich łatwy i szybki dostęp bez konieczności sięgania w głąb półek? Jednym z najprostszych sposobów jest zainstalowanie w kuchennej zabudowie systemów meblowych cargo, które znajdziemy na tej stronie: https://ekorex.pl/cargo-systemy-meblowe. Ich atutem jest duża elastyczność ich zastosowania, ponieważ można zamontować je w szafkach dolnych, górnych, także tych wąskich, również narożnych, których konstrukcja opiera się na wysuwanym mechanizmie, także obrotowym. 

W niewielkich koszach zmieścimy podręczne produkty spożywcze, takie jak mąka, makaron, słoiki oraz pakowane w saszetkach przyprawy. Inne przedmioty, takie jak garnki i naczynia o stosunkowo większych rozmiarach, również możemy przechowywać w szafkach podblatowych, które podobnie wysuniemy dzięki zastosowaniu wspomnianego wyżej mechanizmu.

Wkłady i kuchenne organizery

Kolejnym udogodnieniem, które możemy uwzględnić podczas projektowania zabudowy kuchennej, są wszelkiego typu organizery, wkłady i pojemniki, które można umiejscowić np. w szufladzie przeznaczonej na sztućce. Ich konstrukcja, najczęściej wykonana z tworzywa sztucznego, umożliwia uporządkowane przechowywanie podręcznych, niewielkich akcesoriów. 

Ciekawym pomysłem jest także organizer o podłużnym kształcie, w którym przechowujemy zarówno produkty spożywcze, jak i również niewielkie elektroniczne gadżety np. spieniacz do mleka lub blender. Mogą to być także nakładki do maszynki do mięsa i inne drobne przybory, bez których ciężko nam obejść się w kuchni podczas gotowania.

Podsumowując, już przy planowaniu kuchni powinniśmy uwzględnić w jej projekcie podział pomieszczenia na strefy, dzięki czemu łatwiej zorganizujemy jej konkretne obszary pod kątem przeznaczenia, w tym również przechowywania, dobierając do konkretnych potrzeb najlepsze dostępne na rynku technologiczne rozwiązania i organizacyjne gadżety.

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *