Popularne

Artykuł

Dom

Spiżarnia w domu – czy ma to sens i jak się za nią zabrać?

Spiżarnia w domu – czy ma to sens i jak się za nią zabrać?

Domowe spiżarnie to bardzo popularne rozwiązanie. Często goszczą w nich rozmaite przetwory, z których możemy skorzystać np. zimową porą. Spiżarnia w domu to także wiele udogodnień. Gromadzimy w nich zapasy kompotów, suszonych ziół i owoców, kiszonek, ale też mąki, makaronu czy też cukru. Każdy może zaaranżować takie pomieszczenie w dowolnie wybrany sposób. Zdecydowanie najważniejsze jest to, iż można je zlokalizować np. w garażu, pod schodami oraz w piwnicy. Kluczową rolę w podjęciu ostatecznej decyzji odgrywają niewątpliwie architekci wnętrz, którzy mają na ten temat najwięcej do powiedzenia. W dzisiejszych czasach moda na spiżarnie w domu powraca. Chodzi tutaj głównie o zmianę trybu życia oraz postawienie na wygodę. To zabezpieczenie przed nieco gorszymi czasami, ale też dowód na to, że domownicy są odpowiedzialni i przedsiębiorczy.

Spiżarnia w domu – więcej miejsca w kuchni i brak bałaganu

Spiżarnia w domu oznacza więcej miejsca w naszej kuchni oraz brak bałaganu. Wiadomo, że gromadzenie wszelkich zapasów w pomieszczeniu kuchennym nie jest zbyt dobrym wyborem. Często nie mamy potem miejsca w szafkach i nie wiemy, gdzie konkretnie schowaliśmy poszczególne produkty. Dopuszczenie do takiej sytuacji nie jest zbyt komfortowym doświadczeniem. Spiżarnię należy zaprojektować z głową i wziąć pod lupę przynajmniej kilka różnych lokalizacji.

W każdym domu powinna znaleźć się specjalnie wydzielona przestrzeń na gromadzenie zapasów. To gwarancja braku stresu oraz całkowitego spokoju psychicznego. Sprawdza się to zwłaszcza w przypadku rodzin wielodzietnych, gdzie takich produktów może być mnóstwo. Spiżarnia w domu to idealne miejsce do przechowywania:

  • wody mineralnej,
  • puszek,
  • konserw,
  • kartonów z mlekiem,
  • surówek,
  • mąki.

Oczywiście każdy podejmuje decyzję w oparciu o własne doświadczenia. Nie jest powiedziane to, że tylko wymienione wyżej produkty znajdą swoje miejsce w projektowanej przez nas spiżarni. Musimy zadbać o to, aby przestrzeń kuchenna była zadbana, estetyczna i schludna, a gromadzone na podłodze zapasy wody lub mleka nie będą temu sprzyjały. Poza tym może to być spore utrudnienie, gdy w domu znajduje się pies lub kot. W nowocześnie aranżowanych kuchniach na blatach nie pojawiają się żadne zbędne elementy. W pomieszczeniach klasycznych możemy sobie pozwolić na zainwestowanie w kilka ozdobnych puszek i dodatków.

regał w spiżarni

Spiżarnia w domu – optymalna metoda na zaoszczędzenie środków finansowych

Jeśli mamy taką potrzebę to w spiżarni w domu możemy ulokować stary sprzęt AGD, a więc taki, który chcemy w najbliższej przyszłości sprzedać lub też po prostu wyrzucić na śmietnik. Nie będzie nam wtedy przeszkadzał w salonie. Spiżarnia w domu to jedna z najlepszych metod na znaczne zaoszczędzenie środków finansowych. Kluczowe jest to, że w takich spiżarniach wyróżniamy przede wszystkim niewielkie półki, chociaż zawsze możemy postawić na nieco większe regały. To i tak dużo tańsze rozwiązanie, niż zakupienie wiszących szafek kuchennych. Potwierdzi nam to każdy projektant wnętrz, więc warto odnieść się w jakiś sposób do tych porad i wziąć je sobie do serca.

Dzięki domowej spiżarni nie będziemy musieli inwestować w niepotrzebne elementy dekoracyjne lub aranżacyjne. Oczywiście niektórym osobom będzie zależało na tym, aby kuchnia prezentowała się elegancko i nad wyraz estetycznie. W tym przypadku postawmy na drobne ozdoby i nie zagracajmy jednego z najważniejszych pomieszczeń w całym domu.

Jak widać na projekcie spiżarni w domu skorzysta przede wszystkim nasz portfel, a więc nie ma się nad czym zastanawiać. Jeśli chcemy mieć komfortowo urządzoną spiżarnię zawsze można postawić na przestronne kosze typu cargo. To nieco droższa opcja, ale za to bardzo praktyczna. Wiele zależy od naszych możliwości finansowych.

profesjonalna spiżarnia

Spiżarnia w domu – jak wygląda jej projekt oraz jaka temperatura ma w niej panować?

Przejdźmy w tym momencie do projektu spiżarni w domu. To jeden z podstawowych elementów, na którym powinniśmy skupić swoją uwagę. Istnieje kilka warunków, których przy projektowaniu spiżarni musimy ściśle przestrzegać. Mowa m.in. o:

  • dobrze działającej wentylacji,
  • zapewnieniu przetworom specyficznego mikroklimatu,
  • wysokiej odporności na szkodliwe działanie wilgoci.

Projekty są tworzone przez wykwalifikowanych specjalistów, więc raczej nie powinniśmy się o to zbytnio obawiać. Wszystko pozostaje w naszych rękach, dlatego skupmy się na tym, aby znaleźć prawdziwego fachowca i powierzyć mu takie obowiązki.

Jeśli chodzi o prawidłową temperaturę panującą w domowej spiżarni powinna się ona wahać w granicach 10-15 stopni Celsjusza. Poziom wilgotności ulokowany jest na granicy 55-65 procent. W związku z powyższym za projektowanie spiżarni należy się zabrać już na samym początku, a nie dopiero wtedy, gdy dom będzie już wybudowany. W takiej sytuacji możemy narazić się na występowanie wielu przeszkód i ich pokonanie zajmie nam bardzo dużo czasu, a czasami będzie wręcz niemożliwe.

Zaleca się projektować spiżarnię od strony północnej, dzięki czemu pomieszczenie będzie optymalnie schłodzone. Nie zapominajmy o dobrze ocieplonych ścianach. Jeśli nie potrafimy się tym zająć samodzielnie powinniśmy poszukać fachowców i to im zapłacić za wykonanie tak ważnej usługi. Spiżarnia w żadnym stopniu nie powinna być ogrzewana, ponieważ narażamy się na to, że przechowywane tam przetwory po pewnym czasie będą się nadawały do wyrzucenia. W bezpośrednim sąsiedztwie nie powinny się znaleźć żadne źródła ciepła.

Najważniejszą informacją dla zainteresowanych domowników jest to, że na rynku występują obecnie specjalne systemy i urządzenia, które odpowiadają za utrzymanie prawidłowej temperatury pomieszczenia i poziomu wilgotności. Warto w nie zainwestować, chociaż może to pochłonąć z naszego budżetu pewne pieniądze. To gwarancja dużego spokoju oraz zabezpieczenia przechowywanych przetworów. Sprawdzi się to zwłaszcza w tej sytuacji, kiedy w spiżarni w domu mamy ich pod dostatkiem.

Spiżarnia nie powinna być narażona na oddziaływanie naturalnego światła, a więc nie warto projektować jej w pomieszczeniach z oknami. Nie ma to większego sensu. Jeśli chodzi o wentylację kluczem do sukcesu jest sprawne odprowadzanie nadmiaru wilgoci na zewnątrz pomieszczenia. Odpowiednio działająca wentylacja nie będzie miała z tym absolutnie żadnych problemów.

odkładanie żywności do spiżarni

Spiżarnia w domu – co z wymiarami? Jak podejść do tej kwestii?

Warto pochylić się nieco nad wymiarami spiżarni w domu. Nie zawsze będą one takie same. Ważne jest to, aby aranżowane przez nas pomieszczenie było w pełni funkcjonalne i zabezpieczone przed wilgocią. Wcale nie musi być zbyt przestronne, ponieważ dużo zależy od tego, jakie konkretnie przetwory i sprzęty będziemy przechowywać w takim miejscu. Jeśli nie ma ich zbyt dużo, nie musimy się tym martwić. Minimalna powierzchnia domowej spiżarni powinna wynosić około 2,5 metra kwadratowego. W sytuacji, gdy wartość ta jest niższa możemy napotkać na duże problemy z przechowywaniem wszystkich przetworów, ale też ze swobodnym poruszaniem się po spiżarni (np. u osób wysokich i dobrze zbudowanych).

Właściwe podejście do kwestii projektowania spiżarni w domu to podstawa sukcesu, dlatego na samym początku poszukajmy profesjonalistów, którzy dysponują zdecydowanie szerszą wiedzą od domowników. Nie będzie to trudne, ponieważ współczesny rynek jest przepełniony takimi specjalistami. Warto sprawdzić ich doświadczenie branżowe, aby się nie pomylić. Półki znajdujące się w spiżarniach powinny mieć szerokość na poziomie 40 centymetrów, chociaż nie powinniśmy zapominać o wygospodarowaniu około 60 centymetrów wolnej przestrzeni od ściany. Chodzi tutaj o umieszczenie w spiżarni rozmaitych sprzętów porządkowych. Zawsze możemy się też zdecydować na ulokowanie tam zamrażarki.

Pomiędzy półkami powinniśmy zachować odpowiednią odległość. Waha się ona w granicach 90-120 centymetrów. Jeśli spiżarnia ma być zlokalizowana w pomieszczeniu ze skosami możemy mieć stuprocentową pewność, że cały projekt może się zakończyć fiaskiem. Taka aranżacja napotyka na wiele trudnych do pokonania przeszkód. Dla osób niecierpliwych będzie to po prostu zmora.

przetwory w spiżarni

Gdzie można zaprojektować domową spiżarnię? Kilka przydatnych porad

Domowa spiżarnia może być zaprojektowana nawet na stosunkowo niewielkiej przestrzeni. Wszelkie kwestie z tym związane powinny być skrupulatnie przemyślane w towarzystwie doświadczonych specjalistów. Na tej podstawie będziemy wyciągnąć właściwe wnioski i przystąpić do działania. Spiżarnia w domu może być zaaranżowana:

  • w piwnicy – zdecydowanie najbardziej klasyczne rozwiązanie, które ma szeroką grupę zwolenników. To właśnie do piwnicy schodzimy po różnego rodzaju przetwory, kompoty, ziemniaki czy też surówki. Obecnie coraz częściej odchodzi się od takiego pomysłu, ponieważ w nowocześnie projektowanych domach nie znajdziemy piwnic. Może to być dla nas spore utrudnienie, ale pamiętajmy o tym, że do wyboru mamy jeszcze wiele innych ciekawych propozycji i nie warto zamykać się na jedną. Jeśli zdecydujemy się na dom z piwnicą nic nie stoi na przeszkodzie, aby to właśnie w tym pomieszczeniu znalazła się domowa spiżarnia. Grube ściany z kamienia lub cegły są gwarancją doskonałej termoizolacji i właściwego schłodzenia. Przeszkodą może być dla nas to, że do piwnicy trzeba będzie schodzić po schodach, a następnie wchodzić z produktami na górę. Może to być dość uciążliwe i niebezpieczne zwłaszcza dla seniorów,
  • przy kuchni – bardzo komfortowa propozycja dla tych osób, które w kuchniach spędzają dużo czasu, a przy okazji chcą w nich utrzymać wysoki poziom estetyki. W kuchni nie będzie dzięki temu bałaganu, a wszelkie produkty i przetwory zawsze będziemy mieć pod ręką. To duże udogodnienie, gdy na co dzień przyjmujemy w naszych domach gości i bliską rodzinę,
  • w garażu – spiżarnia w domu może znaleźć swoje zastosowanie w garażu. To dość popularna opcja, która jest coraz chętniej praktykowana. Oczywiście w tym przypadku potrzebny będzie nam dość przestronny garaż, w którym pomieści się nie tylko samochód, ale też wszystkie przechowywane rzeczy. Warto to dokładnie zbadać w obecności doświadczonego architekta, a dopiero potem podjąć jakąś wiążącą decyzję. Istotne jest to, iż spiżarnia zlokalizowana w garażu ma jedną wadę. Do domu możemy nanosić dużo brudu i zabrudzeń.

Jak widać do dyspozycji mamy trzy podstawowe miejsca, w których bez problemów ulokujemy naszą domową spiżarnię. Przeanalizujmy najmocniejsze strony poszczególnych miejsc, a następnie zdecydujmy się na wykonanie projektu i przystąpmy do prac budowlanych.

klimatyczna spiżarnia

Właściwa higiena w domowej spiżarni to podstawa sukcesu

Spiżarnia w domu to miejsce, o które trzeba wyjątkowo dbać. Chodzi głównie o to, aby regularnie je czyścić. W każdym momencie może się nam przecież coś rozlać. Jeśli nie chcemy mieć problemów ze swobodnym czyszczeniem naszej spiżarni powinniśmy zainwestować w płytki ceramiczne. To właśnie z nich zabrudzenia schodzą najszybciej i najłatwiej. Wystarczy zdecydować się na zastosowanie zwykłej wody z odrobiną detergentu. Przyda się też ścierka.

Nie ma problemów z tym, aby płytki znalazły się zarówno na ścianach, jak i na podłogach. Tańszą opcją dla domowników będzie wybranie wykładziny z gumolitu. Nie jest to jednak aż tak trwałe i estetyczne rozwiązanie. Droższym wyborem będą z pewnością płytki kamienne. Powinniśmy mieć na uwadze to, że płytki w tej wersji cechują się wysokim współczynnikiem chłodzenia i prezentują się bardzo elegancko. W spiżarni w domu może znaleźć się też drewniana podłoga. Konieczne będzie jednak zainwestowanie w wysokiej jakości preparaty do impregnacji drewna.

Dobór regałów i półek do domowej spiżarni – na czym się skupić?

Ostatnim elementem, na którym powinniśmy się skupić przy aranżacji spiżarni w domu jest dobór regałów i półek. Warto postawić na materiały, które będą się wykazywały dużą wytrzymałością i łatwym czyszczeniem. Chodzi też o to, aby były one:

  • odporne na pojawianie się poważnych zarysowań,
  • odporne na pleśń,
  • wzmocnione i odporne na uszkodzenia mechaniczne.

Zastosowane materiały powinny być dobrze zabezpieczone przed nadmiarem wilgoci. W związku z tym zdecydujmy się wyłącznie na sprawdzone rozwiązania, które cieszą się nieposzlakowaną opinią wśród społeczeństwa. Mowa m.in. o tworzywie sztucznym. W spiżarni w domu nie powinniśmy stawiać na płyty MDF. Alternatywą może być drewno lub wodoodporna sklejka.

Regały i półki wykonane z tworzywa sztucznego radzą sobie z bardzo dużymi obciążeniami, a poza tym zawsze można je swobodnie pomalować przy pomocy farby antykorozyjnej.

spiżarnia i lodówki na wino
spiżarnia i lodówki na wino

Spiżarnia w domu – kilka słów podsumowania

Spiżarnia w domu to bardzo komfortowa propozycja dla osób, które lubią dużo gotować i gromadzić zapasy żywności. Spiżarnia oznacza dbałość o porządek i zdecydowanie więcej miejsca w pomieszczeniu kuchennym. Wszelkie produkty z długim terminem przydatności do spożycia znajdą swoje optymalne miejsce i nie będą gromadzić się w kuchennych szafkach. Poza tym w spiżarni możemy umieścić sprzęt AGD, wodę mineralną, mleko, surówki czy też wiele innych rzeczy.

To także duża szansa na zaoszczędzenie pieniędzy, ponieważ nie będziemy musieli inwestować w nowoczesne szafki wiszące do kuchni. Oczywiście jeśli zechcemy postawić na bardziej praktyczne rozwiązania mogą nam się przydać np. wysuwane kosze typu cargo. Przeanalizujmy to z naszym architektem i podejmijmy odpowiednią decyzję.

Spiżarnia w domu wymaga odpowiedniego projektu, dlatego tak ważne jest to, aby odpowiadała za to osoba z dużym doświadczeniem i znajomością branży. Należy uwzględnić przede wszystkim takie czynniki, jak: sprawna wentylacja, specyficzny mikroklimat dla przechowywanej żywności i umiejętne odprowadzanie nadmiaru wilgoci. Dzięki temu nasze zapasy będą całkowicie bezpieczne i nawet po długim czasie nie stanie się z nimi nic złego. Szacuje się, że optymalna temperatura w domowej spiżarni wynosi około 10-15 stopni Celsjusza, a poziom wilgotności znajduje się na poziomie 55-65 procent.

Pomieszczenie spiżarniane musi być dobrze schłodzone, nie zaleca się go projektować tam, gdzie występują okna i skosy. Minimalna powierzchnia projektowanej spiżarni to 2,5 metra kwadratowego. Poza tym zachowajmy odpowiednią odległość pomiędzy półkami i regałami, jest to około 90-120 centymetrów.

Domową spiżarnię zaprojektujemy w piwnicy, przy kuchni oraz w garażu. Te trzy opcje są zdecydowanie najchętniej wybierane. Pierwsza z nich może okazać się niezbyt korzystna dla seniorów, za to druga będzie niezwykle praktyczna i funkcjonalna, bo wszystkie produkty będzie mieć pod ręką. Spiżarnia w garażu ma swoje plusy (zabiera mało miejsca) i minusy (brud wnoszony do domu). Dbajmy o to, aby takie pomieszczenie było zawsze czyste i schludne. W związku z tym zdecydujmy się na zastosowanie płytek ceramicznych lub kamiennych. Oczywiście w grę wchodzi również drewniana podłoga lub tania wykładzina z gumolitu. W przypadku regałów i półek stawiajmy na materiały wytrzymałe i radzące sobie ze sporymi obciążeniami. Chodzi tutaj o tworzywo sztuczne. Dobrym wyborem będzie też drewno, natomiast nie powinniśmy inwestować w płyty MDF.

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *