Popularne

Artykuł

Inne

Jak przemycić warzywa w deserach?

Jak przemycić warzywa w deserach?

Mogłoby się wydawać, że warzywa i desery to niezbyt zgrana para. Jest jednak zupełnie odwrotnie – idealnym tego przykładem może być chociażby ciasto marchewkowe. Kucharze i cukiernicy poszli jednak dużo dalej. Dziś tworzą ciasta z warzyw w taki sposób, że trudno je tam rozpoznać. To sprytny sposób na przemycanie warzyw do deserów.

Jakie warzywa można przemycić w deserach?

Wspomniana marchewka to tylko czubek góry lodowej. Obecnie warzywa stanowią doskonały dodatek do ciast – mogą nie tylko sprawić, że desery są zdrowsze. Zastępują również inne składniki, na przykład jajka. Tak dzieje się chociażby w ciastach czekoladowych z cukinią. A co powiesz na brownie z fasoli? Takie eksperymenty także powstają i są jak najbardziej udane – idealne dla maluchów, które odmawiają zjadania swojej porcji warzyw. Dzisiaj mamy dla ciebie jednak przepis na brownie z innym warzywem.

Brownie z dynią

Brownie z dynią to niespodziewane połączenie warzywa z czekoladą. A jednak jest idealne – wilgotna dynia świetnie dogaduje się ze słodyczą czekolady. Jak przygotować to ciasto? Najpierw obierz dynię i pokrój ją na kawałki. Powinno jej być około 800 gramów. Dynię umieść na papierze i piecz w 180 stopniach przez 30 minut. W tym czasie warzywo zmięknie i będzie nadawało się do dalszej obróbki. Dwie tabliczki czekolady rozpuść z kostką masła w rondelku. Mieszaj, by całość się nie przypaliła. Gdy dynia się upiecze, rozgnieć ją lub zblenduj za pomocą ręcznego blendera. Do miseczki wbij 4 jajka, dodaj ekstrakt z wanilii oraz szklankę cukru i łyżeczkę soli. Miksuj, by uzyskać gładką masę. Do puree z dyni wlej czekoladę, a następnie miksuj całość. Dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i masę jajeczną. Miksuj tak długo, aż całość dobrze się połączy. Teraz wystarczy, że ciasto przełożysz na blaszkę do pieczenia. Piecz całość w piekarniku przez 30 minut. Temperatura powinna być taka sama, jak przy przygotowywaniu dyni.

Warzywa w deserach to świetnie rozwiązanie. Nie tylko pomysłowe i pyszne, ale też zdrowe. Warto wykorzystywać je podczas przygotowywania ciast dla starszych i młodszych łasuchów.

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *