Popularne

Artykuł

Inne

Na co zwracać uwagę podczas mycia patelni

Na co zwracać uwagę podczas mycia patelni

Patelnie używamy niemal każdego dnia. Myjemy je i odstawiamy do szafki, nie zastanawiając się, czy robimy to prawidłowo. Do mycia patelni nie trzeba być geniuszem. A  jednak pewną wiedzę należy posiadać.

Unikanie silnych środków czyszczących oraz szorstkich gąbek lub druciaków

Jeśli chcemy, aby patelnie służyły nam, jak najdłużej, nie wkładamy ich do zmywarki. Zbyt silne środki czyszczące w zmywarce mogą zniszczyć powłokę zapobiegającą przywieraniu potraw do patelni. Przystępując do zmywania ręcznego patelni, myjemy ją płynem do naczyń oraz miękką stroną gąbki lub delikatną ściereczką. Po umyciu koniecznie należy przetrzeć patelnię do sucha. Wkładając umyte patelnie do szafy jedna na drugą, używamy przekładek, które chronią je przed uszkodzeniami.

Namaczanie patelni

Nowe patelnie trudno jest przypalić. Jeśli jednak nie uważaliśmy i przypalił nam się obiad, pod żadnym pozorem nie szorujemy przypalonej patelni. Przed myciem namaczamy ją. Należy pamiętać, że patelnie źle znoszą gwałtowną zmianę temperatur. Nigdy nie zalewamy gorącej, przypalonej patelni zimną wodą. Odstawiamy ją najpierw do wystygnięcia. Gdy osiągnie ona temperaturę pokojową, zalewamy ją letnią wodą z dodatkiem płynu do naczyń i pozostawiamy na około godzinę. Jeśli to za mało, zmywamy większy brud, po czym ponownie ją namaczamy i odkładamy na kolejną godzinę. Należy pamiętać, aby nie moczyć naczyń zbyt długo. Jeśli odstawimy przypaloną patelnię z wodą na cały dzień, stworzymy świetne warunki do namnażania się bakterii, które dadzą o sobie znak nieprzyjemnym zapachem.

Mycie patelni z zewnątrz

Mycie patelni od środka jest dla nas zrozumiałe. Niestety znacznie mniej uwagi przywiązujemy do mycia patelni z zewnątrz. Zaniedbana patelnia od zewnątrz nie tylko wygląda nieestetycznie, ale może spowodować większe zużycie energii podczas smażenia potraw. Jeśli zaniedbamy spód patelni, wyczyszczenie jej, aby wyglądała, jak nowa, może okazać się nie lada wyzwaniem. Do wyczyszczenia starego brudu ze spodu patelni można użyć naturalnych środków. Większość z nas posiada w kuchennej szafce sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia. Wystarczy przy pomocy odrobiny wody oraz jednego z tych dwóch środków spożywczych zrobić papkę, nanieść ją na spód patelni i pozostawić na 30-60 minut. Po tym czasie znacznie łatwiej będzie nam usunąć stary brud ze spodu patelni.

Niestety wiele osób popełnia błędy podczas mycia patelni, przez co żywotność tych naczyń jest znacznie krótsza lub, jak w przypadku mocno zabrudzonej patelni od spodu, czas smażenia jest dłuższy oraz zużycie energii większe.

Warto zapoznać się z szerokim wyborem następujących patelni:

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *