Popularne

Artykuł

Inne

Szafy chłodnicze. Co warto o nich wiedzieć?

Szafy chłodnicze. Co warto o nich wiedzieć?

Wiele produktów wymaga przechowywania w niskiej temperaturze. Chroni przed zepsuciem między innymi nabiał, niektóre warzywa (zwłaszcza te liściowe), niepasteryzowane napoje, dania gotowe, produkty cukiernicze czy też jajka. Poza tym w przypadku niektórych z nich niska temperatura uwydatnia walory smakowe – tak jest na przykład, jeśli mówimy o piwie. Sprzęt pozwalający na utrzymanie niskiej temperatury powinien więc znaleźć się na wyposażeniu wielu sklepów i punktów gastronomicznych. W komercyjnym użytku zwykła lodówka nie daje jednak egzaminu – powinna być zastąpiona przez profesjonalne lady i szafy chłodnicze.

Szafa chłodnicza. Czym różni się od lodówki?

Choć oba sprzęty mają bardzo podobne zastosowanie, między nimi możemy zauważyć bardzo wyraźne różnica. Pierwsza to z całą pewnością pojemność. Domowe lodówki są niewielkich rozmiarów. Nawet jeśli wystarczą do przechowywania jedzenia dla rodziny, w przypadku dużej ilości produktów przeznaczonych do sprzedaży okażą się zupełnie niewystarczające. Szafa chłodnicza jest jednak nie tylko większa (ma pojemność kilkuset litrów), ale też znacznie wydajniejsza. Urządzenia tego typu są bowiem do nieprzerwanej pracy na wysokich obrotach, niezbędnych do utrzymania niskiej temperatury na dużej powierzchni.

Szafa chłodnicza. Jakie rodzaje znajdziemy w sklepach?

Szafy chłodnicze dostępne w ofercie dystrybutorów (na przykład https://gastromix.pl/3057-szafy-chlodnicze) różnią się wieloma parametrami. Jednym z najważniejszych jest pojemność – obok małych, przeznaczonych dla niewielkich punktów modeli, znajdziemy również przestronne szafy, idealne dla nawet sporych sklepów lub restauracji. Z wielkością urządzenia bezpośrednio związana jest też ilość drzwi. Małe szafy chłodnicze wyposażone są w pojedyncze drzwi. W przypadku większych modeli producenci stosują natomiast podwójne drzwi, umożliwiające łatwy dostęp do wszystkich przechowywanych w środku produktów. Szafy mogą różnić się także rodzajem drzwi, wśród których wyróżniamy zabudowane i przeszklone.

Szafa chłodnicza i podobny sprzęt – szafa mroźnicza

W przypadku niektórych produktów – na przykład lodów lub mrożonek – niezbędne okazuje się zastosowanie jeszcze niższej, ujemnej (sięgającej kilkadziesiąt stopni poniżej zera) temperatury. Zapewniają ją lady i szafy mroźnicze. W niektórych przypadkach oba urządzenia są zintegrowane – jedne drzwi pozwalają dostać do komory chłodniczej, drugie zaś do mroźniczej.

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *