Popularne

Artykuł

Inne

W jakie noże powinien się zaopatrzyć profesjonalny kucharz?

W jakie noże powinien się zaopatrzyć profesjonalny kucharz?

Kuchnia jest sercem restauracji, a profesjonalny szef kuchni jest jej kręgosłupem. Ważne jest, aby wiedzieć, w co muszą się zaopatrzyć, aby przejść przez swoje długie zmiany tak efektywnie, jak to możliwe, dlatego sprawdź jakie profesjonalne noże kuchenne dla kucharzy są najlepsze!

Do każdego zadania znajdzie się odpowiedni nóż

Jeśli chodzi o noże, istnieje nóż do każdego zadania. Nóż szefa kuchni jest najbardziej uniwersalnym narzędziem w kuchni i powinien być Twoim ulubionym ostrzem do wszystkiego, od siekania warzyw po krojenie mięsa. Ważne jest również, aby mieć pod ręką różne noże kucharskie (takie jak noże do krojenia i noże do steków), dzięki czemu można łatwo przygotować różne potrawy.

Przy tak wielu opcjach może być trudno określić, który nóż kucharski będzie dla Ciebie najlepszy – i jak często będziesz potrzebować niektórych z nich. W tym przewodniku poznamy różne rodzaje noży.

Nóż szefa kuchni – do wszystkiego

Nóż szefa kuchni to najbardziej uniwersalne narzędzie w profesjonalnej kuchni. Może być używany do siekania, krojenia w plastry i kostki wszystkich rodzajów mięsa, ryb i warzyw. Jest również używany do cięcia ziół i przypraw.

Dobrze wykonany nóż szefa kuchni będzie Ci służył przez wiele lat, jeśli będziesz o niego odpowiednio dbał. Gdy przyzwyczaisz się do jego regularnego używania, stanie się tak wygodny jak przedłużenie ręki. Jednak to nie jedyny sprzęt gastronomiczny, który potrzebujesz!

Nóż do trybowania – ostrze do zadań specjalnych

Nóż do trybowania jest niezbędnym narzędziem dla każdego kucharza. Ten nóż ma długie, wąskie ostrze z zakrzywionym czubkiem, które jest idealne do usuwania tłuszczu i filetowania ryb. Ponieważ jest tak cienki, jest również idealny do odcinania mięsa od kości. Jest to jeden z najbardziej uniwersalnych noży w każdej profesjonalnej kuchni i powinien znaleźć się w arsenale sztućców każdego szefa kuchni.

Zestaw noży do warzyw – do obierania i krojenia

Jak sama nazwa wskazuje, noże do warzyw są przeznaczone do obierania i krojenia warzyw, owoców i innych produktów spożywczych, które wymagają cienkich plasterków lub cięć. Najlepszy zestaw noży do warzyw będzie miał wiele różnych rozmiarów ostrzy, dzięki czemu można wybrać ten, który najlepiej nadaje się do Twoich potrzeb. Przy zakupie zestawu noży do warzyw jest kilka rzeczy, na które należy zwrócić uwagę, aby upewnić się, że otrzymujesz najlepszej jakości ostrze:

  • Ostrość – Ostre ostrze jest niezbędne, jeśli zamierzasz przeciąć twardą skórę i łodygi. Jeśli nóż nie jest wystarczająco ostry, będzie po prostu odbijać się od żywności, zamiast ciąć ją czysto. To utrudnia krojenie i powoduje stratę czasu, a także wszelkich produktów, które ulegają uszkodzeniu w wyniku uderzenia tępego ostrza o ich powierzchnię.
  • Kontrola – Rękojeść powinna wygodnie leżeć w dłoni, aby podczas długotrwałego krojenia (np. przycinania łodyg selera) nie powodować zmęczenia lub skurczów palców lub dłoni spowodowanych niewłaściwą techniką chwytu podczas wykonywania powtarzających się czynności, takich jak krojenie pomidorów przez cały dzień.

Nóż do chleba – nie tylko do pieczywa

Noże do chleba służą do krojenia pieczywa, ciasta i innych wypiekanych potraw. Noże do chleba zazwyczaj mają ząbkowane krawędzie i nie są bardzo ostre. Co ważne, mają one krawędzie naostrzone z jednej strony, dlatego potrzebujesz do nich odpowiedniej ostrzałki – ją i wszystkie inne noże kuchenne oferuje sklep gastronomiczny Gastroprofit.

Tasak do porcjowania mięsa i nie tylko

Tasak to ciężki nóż o szerokim ostrzu i zakrzywionej krawędzi, używany do porcjowania mięsa. Kształt ostrza pozwala na lepszą kontrolę podczas użytkowania niż w przypadku innych noży, ponieważ ma większą wagę – nie wyślizguje się z ręki podczas krojenia czegoś delikatnego, co wymaga precyzji. Kolejną zaletą jest to, że można bezpiecznie przecinać kości bez obawy, że pękną na pół.

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *