Popularne

Artykuł

Wnętrza

Blaty marmurowe: dobry krok, czy może zbytni wydatek?

Blaty marmurowe: dobry krok, czy może zbytni wydatek?

Remont w kuchni kosztuje, to fakt. Faktem jest również to, że blaty marmurowe uznawane są za szczyt luksusu. Dlatego wielu postanawia z nich zrezygnować. Jednak takie wykończenie ma całkiem sporo plusów, które warto rozważyć przed ostateczną decyzją. Postanowiliśmy zbadać sprawę bliżej.

Blaty marmurowe w kuchni – cechy charakterystyczne

Blaty kuchenne z marmuru są cenione za piękno i elegancję. Z tego względu stanowią doskonały wybór zarówno w zastosowaniach mieszkalnych, jak i komercyjnych. Atrakcyjność wizualna marmuru w końcu nie ma sobie równych. Kamień naturalny ze wzorem żyłkowania i połyskiem od zawsze przyciąga uwagę. Zwiększa wyrafinowanie każdej przestrzeni. Poza tym blaty marmurowe są wyjątkowo mocne.

Marmur to gęsty kamień, co wpływa na trwałość. Przy odpowiedniej pielęgnacji stoły marmurowe mogą wytrzymać w idealnym stanie przez wiele lat. Materiał ów doskonale sprawdza się przy codziennym użytkowaniu nawet w trudnych warunkach.  Sprzyja temu odporność na działanie wysokich temperatur. Na takim blacie można więc stawiać gorące naczynia bez ryzyka uszkodzeń. Warto jeszcze wspomnieć, że blaty marmurowe są ciężkie. To zapewnia stabilność mebli w trakcie intensywnej eksploatacji.

Eleganckie stoły z marmuru – pielęgnacja

Blaty kuchenne marmurowe łączą funkcjonalność z zapierającym dech w piersiach pięknem. Wymagają jednak odpowiedniego traktowania. Chociaż materiał jest trwały, jest również dość porowaty i może łatwo się plamić, jeśli nie jest regularnie uszczelniany. Ważne jest, aby szybko ścierać rozlane płyny. Trzeba przy tym używać łagodnych środków czyszczących. Zbyt mocne mogą zmatowić powierzchnię.

Podczas czyszczenia należy również korzystać z miękkiej ściereczki lub gąbki. Druciane szczotki do szorowania są zdecydowanym wrogiem marmuru. W konserwacji pomagają za to impregnaty. Polegają na utrzymaniu czystości poprzez uszczelnienie kamienia. Dobrej jakości impregnat do marmuru to klucz do zachowania powierzchni pełnej blasku. Niemniej w praktyce oznacza to więcej pracy oraz kosztów.

Podsumowanie

Chociaż marmurowe stoły mogą być oszałamiającym dodatkiem do wystroju kuchni, ich cena pozostaje wysoka ze względu na sam materiał, jak i kunszt wykonania. Pielęgnacja też wymaga uwagi. Mimo to zalety blatów marmurowych uzasadniają zakup. Naszym zdaniem żaden inny materiał nie jest w stanie zastąpić efektu, który daje prawdziwy marmur w kuchni. To bardzo dobry krok w stronę elegancji, który do tego zwiększa wartość nieruchomości.

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *