Popularne

Artykuł

Wnętrza

Panele w kuchni- wady i zalety

Panele w kuchni- wady i zalety

Panele podłogowe potrafią dodać unikalności naszym wnętrzom mieszkalnym. Jest to jednocześnie niedrogie i wygodne rozwiązanie, jeśli zależy nam na czasie. Jednak czy zastosowanie paneli podłogowych w kuchni okaże się dobrym wyborem?

Zalety paneli podłogowych w kuchni

Jak wiadomo, zakładanie paneli podłogowych w salonach czy pokojach stało się niezwykle modne. Jednak czy w przypadku kuchni również będzie to dobre rozwiązanie? Otóż na rynku sprzedaży pojawiły się panele, które są całkowicie odporne na wilgoć i wodę, które jak wiadomo są nieodłącznym elementem każdej kuchni. Dzięki temu, że nowy rodzaj paneli zyskuje taką popularność, zakładanie ich w kuchni budzi coraz mniej wątpliwości. Jakie zatem są zalety takiej podłogi w kuchni?

  • Przede wszystkim niższa cena. Podłoga wykonana z paneli, nawet takich odpornych na wilgoć będzie zdecydowanie tańsza niż podłoga z płytek ceramicznych.
  • Łatwe wymienianie paneli. W razie jakichkolwiek uszkodzeń ściąganie paneli podłogowych jest banalnie proste. Zatem w szybki sposób można usunąć stare i położyć nowe.
  • Do położenia paneli nie musimy posiadać większych umiejętności. Tak naprawdę jesteśmy w stanie sami je położyć, co natomiast w porównaniu z płytkami może sprawiać pewne problemy.

Wady paneli podłogowych

Jednak jak każde rozwiązanie, tak i to posiada kilka wad. Natomiast jeśli zachowamy pewną ostrożność podczas pracy w kuchni, panele mogą zdecydowanie dłużej nam towarzyszyć. Warto natomiast pamiętać o tych kilku aspektach:

  • Największą z wad paneli podłogowych jest fakt, że brud, jaki się na nich osadza jest zdecydowanie bardziej widoczny. Panele bardziej przyciągają kurz, dlatego też trudniejsze staje się ich utrzymanie w czystości.
  • Brak odporności na gorące płyny. W przypadku zalania paneli gorącą wodą czy zupą, może zostać uszkodzona ochronna powłoka, jaka znajduje się na panelach.
  • Należy zachowywać ostrożność, aby nie doszło do zalania paneli wodą. Nawet najmniejsze zalanie może spowodować, że woda wniknie między szczeliny paneli, co sprawi, że z czasem będą one niszczeć.
  • Nie jest wskazane mycie podłogi mopem parowym. Mimo tego, że ten produkt niezwykle dobrze czyści zabrudzenia oraz dezynfekuje powierzchnię, to wysoka temperatura może z czasem niekorzystnie wpływać na panele.

Z jednej strony panele podłogowe mogą okazać się dobrym rozwiązaniem ze względu na niskie koszty ich założenia. Jednak należy mieć na uwadze fakt, że będą one zdecydowanie mniej wytrzymałe niż standardowe płytki kuchenne. To, czy zdecydujemy się na wybór paneli zależy przede wszystkim od nas samych.

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *